Digitale grænsehindringer og et styrket arbejdsmarked er prioriterede områder for de svenske og danske ministre for nordisk samarbejde
”Flere i arbejde, mere vækst i Greater Copenhagen" var temaet for mødet i Greater Copenhagen Task Force, som blev afholdt på den svenske ambassade mandag formiddag. Jessica Rosencrantz (M), Sveriges EU-minister med ansvar for nordiske spørgsmål, og Morten Dahlin (V), Danmarks minister for nordisk samarbejde, deltog i mødet.
Efter den reviderede Øresundsaftale er det nu vigtigt at komme videre med de næste skridt, var der enighed om på mødet. Hvis flere grænsehindringer fjernes, kan flere mennesker tage job på tværs af Øresund og dermed sætte skub i vækst og udvikling i hele regionen. De to ministre viste stort engagement i spørgsmålet om, hvordan arbejdsmarkedsintegrationen kan styrkes.
På mødet blev der diskuteret forskellige grænsehindringer og mulige forslag fra aktører i regionen, herunder samarbejde mellem arbejdsformidlinger og andre initiativer, der kan lette jobsøgningen på tværs af Øresund, og så blev de digitale grænsehindringer diskuteret.
Et godt møde, især fordi diskussionen om arbejdsmarkedet og den digitale integration var så konkret, sagde ministrene:
- Arbejdsmarkedsintegrationen er meget vigtig. Det handler om at sikre, at mennesker, der ønsker job, også kan få job og dermed skabe vækst og udvikling for Sverige og Danmark. Jeg ser et stort potentiale i at styrke samarbejdet mellem virksomheder, myndigheder og mennesker i regionen, sagde Morten Dahlin.
- Digitale spørgsmål er centrale for at øge integrationen i regionen. Vi taler ofte om at nedbryde barrierer, som f.eks. udfordringer omkring e-identifikation, men meget af det handler også om at sikre, at vi ikke opbygger nye. I den digitale udvikling er vi nødt til at huske på, at vi skal tænke på integration og samarbejde, allerede når vi skaber nye systemer, siger Jessica Rosencrantz.
- Det var et rigtig godt møde i dag. Vi kan mærke, at ministrene er meget engagerede i Greater Copenhagen Task Force, og vi er glade for, at de prioriterer at komme her. Jeg er meget optimistisk med hensyn til, at vi med deres hjælp kan fjerne mange af de grænsehindringer, der bremser det integrerede arbejdsmarked, så flere mennesker og virksomheder kan tage job og rekruttere på den anden side af Øresund. Vi har et mål om 30.000 pendlere i 2030, og det skal vi nå,« siger Lars Gaardhøj, formand for Greater Copenhagen.
Fra venstre på billedet: Kristina Miskowiak Beckvard, Danmarks ambassadør til Sverige; Stephan Müchler, administrerende direktør, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren; Camilla Khokhar, vice direktør, Dansk Industri; Lars Gaardhøj, formand Greater Copenhagen; Linus Eriksson, administrerende direktør, Øresundsbro Konsortiet; Katrin Stjernfeldt Jammeh, borgmester, Malmø; Peter Lanng Nielsen, formand, DI Hovedstaden; Jessica Rosencrantz, Sveriges EU-minister med ansvar for nordiske spørgsmål; Morten Dahlin, Danmarks minister for nordisk samarbejde; Jan Juul Christensen, Managing Director, Greater Copenhagen; Lars Weiss, overborgmester, Københavns Kommune; Hans Wallmark, Sveriges ambassadør til Danmark.
Foto: Jesper Blæsild/Greater Copenhagen