Gå til hovedindhold
train
Nyhed

Greater Copenhagen glæder sig over infrastrukturbeslutning - men tidsfaktoren er et problem

fre, 10/27/2023 - 10:59

Foto: News Øresund

Greater Copenhagen glæder sig over, at den svenske regering har besluttet at investere i jernbanen i Sydsverige. 
- Vi er glade for, at regeringen har lyttet til os. Men de nye spor er nødt til at være færdige tidligere end 2040, siger Carl Johan Sonesson (M), formand for Greater Copenhagen.

Det var en velkommen udmelding fra den svenske regering: Der kommer to nye jernbanespor mellem Lund og Hässleholm samt investeringer i jernbanen i og omkring Malmø C. 

Behovet for investeringer i jernbaneinfrastrukturen i Sydsverige er en sag, som Greater Copenhagen har arbejdet intensivt med. Behovet blev ikke mindst tydeligt gennem den rapport, som Greater Copenhagen og STRING udarbejdede sidste forår, og som viste, at antallet af lastbiler kan stige med 120 procent, når Femern Bælt-forbindelsen åbner i 2029, hvis der ikke investeres i at løse flaskehalse og kapacitetsproblemer. 
 
Spørgsmålet er også blevet taget op inden for rammerne af Greater Copenhagen Task Force, som mødtes for et par uger siden. De nordiske samarbejdsministre i Sverige og Danmark, Jessika Roswall (M) og Louise Schack Elholm (V), samt den danske transportminister, Thomas Danielsen (V), deltog. 

Udmeldingen var derfor positiv, men tidsfaktoren er et problem. Kapacitetsproblemerne er tydelige allerede i dag, og hvis de nye spor først er færdige i 2040, 11 år efter Femern Bælt-forbindelsen åbnede, vil regionen stå over for store problemer, mener Greater Copenhagens formand Carl Johan Sonesson:

- Vi har arbejdet intensivt for at få den svenske regering til at træffe tilsvarende beslutninger, som den danske regering har truffet, bl.a. om investeringer i Øresundsbrons landanlæg. Vi er glade for, at regeringen har lyttet til os. Men de nye spor er nødt til at være færdige tidligere end 2040.

I Danmark blev der også truffet beslutninger om infrastruktur i går. Partierne bag Danmarks infrastrukturplan (Danmark Fremad 2035) besluttede sig for det foreslåede overhalingsspor ved Kalvebod og at udskyde beslutningen om et vendespor ved Kastrup station. 

- Det er også meget positive beslutninger, som Greater Copenhagen har arbejdet for, og som også er af stor betydning for Sverige," siger Carl Johan Sonesson.

Læs den svenske regerings pressemeddelelse