Gå til hovedindhold
kontroll
Nyhed

ID-kontrol med transportøransvar har store konsekvenser for svensk og dansk økonomi

man, 02/12/2024 - 09:57

25% færre pendlere fra Sverige og et tab på 2 mia. kr. for dansk økonomi. Det kan blive konsekvenserne af at indføre ID-kontrol med transportøransvar ved den svenske grænse. Det viser tal, som Greater Copenhagen har udarbejdet. 

I en ny analyse har Greater Copenhagen set på, hvilke konsekvenser ID-kontrol med transportøransvar kan have. Den viser, at ID-kontrollen risikerer at få stor betydning for økonomien i både Danmark og Sverige.

Sverige havde ID-kontrol med transportøransvar i en periode i 2016-2017. Allerede dengang havde kontrollerne store konsekvenser for arbejdsmarkedet og økonomien. I dag er der mange flere pendlere end dengang, så konsekvenserne vil også være større.


Færre pendlere og økonomiske tab

Analysen beregner antallet af heltidsstillinger* for pendlere fra Sverige til Danmark, som i øjeblikket er 8.900. Beregningen omfatter ikke danske statsborgere, der bor i Sverige (ifølge Øresundsdatabasen er det samlede antal Øresundspendlere 18.000).

Analysen viser, at:

- Pendlere fra Sverige hvert år bidrager med ca. 8 mia. kr. til den danske økonomi (2023-priser).

- Skåne risikerer at miste omkring 2.000 heltidsstillinger, dvs. 25 procent, og den danske økonomi risikerer at miste omkring 2 milliarder årligt, hvis man indfører ID-kontrol med transportøransvar, svarende til dem i årene 2016-2017.

”Sveriges arbejdsløshed er allerede på 8%. Og vil stige i 2024 ifølge regeringens prognose. I den situation vil det være helt forkert at indføre ID-kontroller, der vil føre til 25% fald i antallet fra Sydsverige, der vil arbejde i Danmark og mindst 2 mia. i tabt regionalt BNP. Denne negative udvikling skal Sverige ikke påføre sig selv for at indføre symbolpolitik ved grænsen”, siger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.

*en heltidsstilling kan omfatte flere deltidsstillinger


Læs hele analysen her