Gå til hovedindhold
panel almedalen hero
Nyhed

Møder, mingel og medier for Greater Copenhagen på Folkemødet og Almedalsveckan

tor, 07/04/2024 - 09:31

Unikke muligheder for gode møder, konstruktiv dialog og samling af interessenter i Greater Copenhagens fokusområder - sådan lyder opsummeringen af sommerens to demokratifestivaler. 

Folkemødet og Almedalsveckan slår hver sommer dørene op for interessenter, beslutningstagere, interesseorganisationer, erhvervsliv og den brede offentlighed; alle med interesse for politik og samfundsforhold. Greater Copenhagen var til stede begge steder.

På Folkemødet på Bornholm arrangerede Greater Copenhagen bl.a. en frokost om grøn omstilling, hvor mulighederne for en markedsdrevet udvikling af CCUS, som kan gøre regionen til en førende CCUS-metropol i Europa, blev diskuteret. En anden frokost fokuserede på, hvordan vi tager de næste skridt for at styrke arbejdsmarkedsintegrationen i regionen. Det var en uformel og konstruktiv samtale, som Greater Copenhagens arbejdsmarkedsrådgiver, Sarah Sofie Nielsen, var tilfreds med.

- Vi diskuterede blandt andet, hvordan Greater Copenhagen som region kan være med til at sikre, at udbuddet af arbejdskraft matcher nuværende og fremtidige kompetencebehov. Desværre er antallet af unge, der pendler på tværs af regionen, faldende, men i dag var der flere konstruktive forslag til, hvordan vi kan få flere unge til at studere og arbejde på tværs af grænsen.

Missionsbyerne i regionen skal arbejde sammen
Den Europæiske Union ønsker at gøre EU førende i at skabe klimaneutrale byer. Til det formål er 100 byer udvalgt i EU Cities Mission til at gå forrest og blive klimaneutrale inden 2030. Fire af dem ligger i Greater Copenhagen-regionen: Helsingborg, København, Lund og Malmø. Under en paneldiskussion i Folkets debat- telt diskuterede deltagerne, om missionen kan bidrage til øget samarbejde i regionen. Anna Engblom, Senior Advisor Infrastruktur i Greater Copenhagen, var en af deltagerne:

- Panelet var enige om, at der er store fordele ved at samarbejde mellem regionens missionsbyer. Skandinaviske byer har lignende forhold; politisk, planlægningsmæssigt og økonomisk. Vi kan lære af hinanden. Transport og mobilitet er særligt velegnet til samarbejde, da transport er en stor kilde til udledning, og menneskers mobilitet er vigtig for den fortsatte konkurrenceevne.  

Almedalsveckan - sol og debat
Efter Folkemødet var det tid for Greater Copenhagen at tage til Almedalsveckan på Gotland for at sætte fokus på infrastrukturspørgsmål i Greater Copenhagen-regionen. Greater Copenhagen arbejder for at sikre, at en bilateral undersøgelse mellem Sverige og Danmark om kapacitet og redundans på tværs af Øresund bliver realiseret. 

Greater Copenhagen var repræsenteret af Anna Engblom, Senior Advisor Infrastructure, og Sanna Holmqvist, Press & Communication Manager. De arrangerede møder, frokoster og rundbordssamtaler om infrastruktur og arbejdsmarked i Greater Copenhagen. 

I en solrig have i Visby arrangerede Greater Copenhagen en fuldbooket mingel sammen med Lunds Kommune, Malmö Stad, Region Skåne, Helsingborg Stad og Øresundsbroen. Det var en åben mingel, som alle kunne melde sig til. PM Nilsson, adm. direktør for Timbro, var moderator, og blandt paneldeltagerne var Anders Ahnlid, Nordisk Grænsehindringsråd og generaldirektør for Kommerskollegium, Beatrice Teurneau, Regulatory Affairs Manager hos Ørsted, Kristina Petersson Lind, adm. direktør for Älmhult AB, og Emma Alderton, Executive President Group Affairs, Chief Legal Officer, Alfa Laval. 

Panelet gav udtryk for deres stærke tro på den dansk-svenske Greater Copenhagen-region. Men deltagerne pegede også på udfordringerne. En af de vigtigste er behovet for at investere i jernbaneinfrastrukturen, så regionen kan indfri sit potentiale og blive en endnu mere attraktiv region for virksomheder, investeringer og mennesker. Desuden skal regionen være forberedt, når Femern Bælt-forbindelsen står færdig i 2029, så vejene ikke bliver tilstoppet af lastbiler, når mængden af varer stiger.

Flere unge og flere cykler
Hvad kan Almedalsveckan lære af det danske Folkemøde? Det spørgsmål stillede Sveriges Radio Gotland til Greater Copenhagens Anna Engblom.

- Folkemødet er mere åbent, har en mere festivalagtig stemning og flere unge mennesker deltager. De unge inviteres aktivt med, men det er selvfølgelig også nemmere og billigere at komme til Bornholm.

Som infrastrukturekspert havde Anna også et konkret tip til Almedalsugens transportsystem.

- I stedet for at hente taxaer fra Stockholm kunne man hente 2000 cykler, f.eks. elcykler, for at gøre det lettere at komme rundt.