Gå til hovedindhold
Nyhed

Økonomisk salvandsindsprøjtning til life science i Greater Copenhagen

tor, 06/13/2019 - 12:04
Life science er en styrkeposition i Greater Copenhagen-regionen, som dækker Østdanmark og Sydsverige. Og nu giver en økonomisk saltvandsindsprøjtning fra EU mulighed for at udvikle ny, banebrydende forskning i kroppens mikroorganismer.

Et nyt svensk-dansk samarbejde i Greater Copenhagen åbner døren for en markant styrkelse af forskningen i mikrobiomet, som er kroppens mikroorganismer. Der er tale om en fælles satsning ved et konsortium af regionens politikere i Greater Copenhagen Committee og et stærkt projektteam af klyngeorganisationen Medicon Valley Alliance, Copenhagen Capacity og Invest in Skåne. Indsatsen til 18 mio. DKK har netop opnået støtte på 9 mio. DKK fra EU’s program for interregionalt samarbejde over grænser.

Mikrobiomet er et af de mest lovende nyere forskningsområder inden for life science, som potentielt kan revolutionere behandlingen af en lang række almindelige sygdomme, som lægevidenskaben i årevis har ledt efter en effektiv behandling til, herunder visse kræfttyper, diabetes og leddegigt.

”Jeg ser frem til, at denne fælles satsning kan tiltrække internationale forskere og forskningsinstitutioner til vores region – ikke mindst inden for et så vigtigt forskningsfelt. Indsatsen er et flot eksempel på det tætte samarbejde i Greater Copenhagen om at udvikle nye styrkepositioner i regionen og løfte væksten yderligere til gavn for vores hverdag,” siger Københavns overborgmester Frank Jensen, der tillige er formand for Greater Copenhagen Committee.

Skal fastholde førerposition
I regionens life science-klynge Medicon Valley er forskningen i mikrobiomet i europæisk topklasse. Den styrkeposition skal den nye indsats videreudvikle ved at tiltrække internationale life science-virksomheder med forskningsaktiviteter inden for mikrobiomet samt udenlandske talenter til forskerstillinger på universiteter, universitetshospitaler og private virksomheder i Greater Copenhagen.

”Internationale investorer, virksomheder og talenter flytter derhen, hvor de finder konkrete, spændende forretningsmuligheder. I Greater Copenhagen har vi en forskningsmæssig styrkeposition inden for mikrobiomet, som bygger på stærke kompetencer på både svensk og dansk side. Ved at kombinere disse styrker kan vi opnå en kritisk masse, som gør det realistisk at udvikle regionen til et kraftcenter af international klasse,” siger Claus Lønborg, adm. direktør i Copenhagen Capacity.

Den vurdering deles af Petter Hartman, administrerende direktør i Medicon Valley Alliance, som var medinitiativtager til det eksisterende dansk-svenske mikrobiom-netværk:

”Medicon Valley er allerede Nordens klart stærkeste life science-klynge. Skal vi fastholde og udbygge det høje niveau, skal vi fokusere på de lovende nye områder, hvor vi har særlige forudsætninger for at kunne gøre os gældende. Mikrobiom-forskning er netop et sådant område,” siger Petter Hartman.

Life science er en vækstmotor
Alene i Danmark omsatte life science-industrien i 2016 for over 211 mia. DKK. Branchen eksporterede samme år for omkring 108 mia. DKK, og stod i 2017 for 16 procent af Danmarks samlede eksport.

En international satsning på mikrobiom-området kan stå på skuldrene af andre forskningsområder, hvor Greater Copenhagen udmærker sig på verdensplan. Det gælder fx bakteriologi, metabolisme/diabetes, onkologi, fødevarer/fermentering og proteinforskning/bioinformatik. Førende virksomheder tæller blandt andre danske Chr. Hansen, Danisco DuPont og Novozymes samt svenske Biogaia og Probi, der sidder på cirka 80% af verdensmarkedet for probiotika, der indeholder levende bakterier til at ændre floraen i blandt andet tarmen.

Kontaktinfo:
• Medicon Valley Alliance: CEO, Petter Hartman, ph@mva.org, tlf. +45 23 71 55 77
• Copenhagen Capacity, PR & Public Affairs Manager, Bjarke Bille Hal, bbh@copcap.com, tlf. + 45 42 61 42 66
• Invest in Skåne: Ulrika Ringdahl, CEO, ulrika.ringdahl@skane.com, tlf. +46 768 89 06 65
• Greater Copenhagen Committee: Presse- og kommunikationsansvarlig Jens Thomsen, jet@greatercph.com, +45 21 28 65 60