Gå til hovedindhold
Nyhed

STORT TAK TIL AFGÅENDE FORMAND CARL JOHAN SONESSON FOR ET STÆRK ÅR

fre, 01/28/2022 - 14:57
I februar takker Carl Johan Sonesson af som formand i Greater Copenhagen. Vi får heldigvis stadig gavn af Carl Johans stærke bidrag, da han fortsætter i vores bestyrelse og formandskab i 2022. I anledning af skiftet gør Carl Johan status over sit år som formand for Greater Copenhagen og deler sine visioner for, og hvordan vi skaber vækst og udvikling i årene fremover i Greater Copenhagen.

2021 var et år med flere store begivenheder og politiske sejre i Greater Copenhagen og samtidig et år med fortsatte coronarestriktioner, som udfordrede det dansk-svenske samarbejde. Hvad tager du særligt med dig som afgående formand for Greater Copenhagen?

 ”Trots coronan lyckades vi nå fram bra till de danska och svenska regeringarna och etablera Greater Copenhagen som en starkare röst för regionen. Receptet var att snabbare reagera på händelser samt de svensk-danska ambassadörskap ur bestyrelsen som skapades för våra fokusområden. Fler än tidigare var därmed engagerade i Greater Copenhagens arbete”.

 Hvordan skal Greater Copenhagen indfri sine målsætninger om at skabe vækst og udvikling i de kommende år?

 ”Det viktigaste är nu att röja undan de restriktioner som skapats de senaste åren och dessutom fortsätta arbetet med att ta bort fler av de gamla gränshindren. Det är grunden för det viktiga arbetet med att få en helt sömlös gemensam arbetsmarknad. På längre sikt sikt backas det upp av nya förbindelser över Öresund och kortare restider i hela regionen. Den viktigaste framtidsvisionen är den tillväxt som de gröna omställningen av ekonomin kan skapa”.

 Hvad er den største fordel, som samarbejdet mellem Danmark og Sverige i Greater Copenhagen tilfører Region Skåne?

 ”Det är klart att våra åsikter väger tyngre när de kan backas upp av fyra regioner och 85 kommuner. Men arbetet i Greater Copenhagen öppnar också för mer samarbete över Öresund på andra områden”.