Gå til hovedindhold
kontroll
Nyhed

"Borgerne har ret til at vide, hvad der kan være på vej"

fre, 03/01/2024 - 13:27

Tre spørgsmål kræver svar, efter at den nye lov om ID-kontrol med transportøransvar er blevet vedtaget i den svenske Riksdag. Det mener Greater Copenhagen, som påpeger, at loven hæmmer integrationen på arbejdsmarkedet, selv når den ikke bliver brugt.

Den 15. februar vedtog den svenske Riksdag det lovforslag, der giver regeringen eneret til at beslutte, om der skal indføres ID-kontrol med transportøransvar ved den svenske grænse. 
At det nu er regeringen alene, der kan træffe beslutningen, uden at spørge Riksdagen, betyder også, at de berørte politikere i grænseregionerne ikke længere har nogen indflydelse på en sådan beslutning. Det er en bekymring for grænseregionerne, ikke mindst Greater Copenhagen. 

- Regeringen bør bruge dette værktøj sparsomt og kun i en absolut krisesituation, siger Carl Johan Sonesson, næstformand i Greater Copenhagen og formand for regionsrådet i Region Skåne.

Tre spørgsmål kræver svar

Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen, siger, at der er tre spørgsmål, som regeringen skal afklare så hurtigt som muligt:

Det er nemt at tænke, at den nye lov ikke har nogen betydning, før den bliver brugt. Men det er ikke helt sandt, siger Tue David Bak. Loven blev en hindring for arbejdsmarkedsintegrationen på tværs af Øresund, så snart den blev vedtaget:

- Alene visheden om, at der igen kan komme ID-kontrol med transportøransvar, med de enorme konsekvenser det havde i 2016-2017, afskrækker folk fra at tage et job eller ansætte nogen på den anden side af grænsen. Så vi har brug for svar på disse tre spørgsmål. Beboerne i regionen har ret til at få et klart billede af, hvad der kan være på vej, så de kan forholde sig til det.

Fortsætter med at rejse spørgsmålet

Få dage før loven blev vedtaget i Riksdagen, fremlagde Greater Copenhagen en analyse, der viste, at pendlingen risikerer at falde med 25 procent, og Danmark risikerer at miste 2 milliarder kroner, hvis der indføres ID-kontrol med transportøransvar. Greater Copenhagens engagement i sagen bliver ikke mindre af, at loven nu er blevet en realitet.

- Tværtimod. Vi vil fortsætte med at analysere de økonomiske og sociale konsekvenser af kontrollerne, arrangere dialoger og workshops med repræsentanter fra erhvervslivet og Riksdagen og lave strategisk pressearbejde for at løfte disse spørgsmål. Det er vigtigt at understrege, at Sverige også taber på dette. Sverige taber, når folk må forlade deres job, og mister købekraften hos dem, der holder op med at arbejde i Danmark. Og Sverige mister den vigtige viden, som folk, der arbejder på den anden side, tager med sig hjem, siger Tue David Bak.