Gå til hovedindhold
soraya
Nyhed

CCUS-teknologi har potentiale til at nedbringe Greater Copenhagens CO2-udledninger betydeligt

man, 12/04/2023 - 09:44


Bill Gates-virksomheden Breakthrough Energy, EU-kommissionen, Nasdaq, den svenske energistyrelse og mere end 100 politikere, investorer, forskere og eksperter mødtes i Helsingborg for at sætte turbo under CCUS-samarbejde og investeringer i Greater Copenhagen.

Det var måske en sjældent regnfuld tirsdag udenfor, men indenfor var stemningen høj, da Greater Copenhagens Energy Innovation Hub sammen med Helsingborg Kommune og Öresundskraft AB åbnede dørene til en stor international konference med titlen "Unleashing the power of Carbon Capture and Storage/Utilization" i Helsingborg. 

- For første gang har vi samlet de dygtigste folk inden for carbon capture fra hele Greater Copenhagen samt investorer fra hele verden. Nu har vi skabt en platform for internationale investeringer, og det synes jeg er fantastisk, siger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.

Temaet var reduktion af emissioner, opsamling, lagring og omdannelse af kuldioxid, også kendt som Carbon Caption and Storage, CCS, og Carbon Capture and Utilization, CCU. De nye teknologier har potentiale til at nedbringe Greater Copenhagens CO2 emmision og bidrage til at indfri medlemmernes klimamål. Listen over talere omfattede flere tunge internationale navne.

- Jeg er her for at få en bedre forståelse af samarbejdet, og hvad der foregår her i regionen, samt for at opbygge relationer med andre, der er her. Det er gennem disse samarbejder og relationer, at vi finder de projekter, som vi ønsker at støtte og hjælpe med at udvikle og realisere, sagde Cody Evans, Climate Tech Investments, Breakthrough Energy Catalyst, en virksomhed grundlagt af Bill Gates.

- Vi har brug for CCS, og vi er nødt til at dele viden og planer med hinanden. Det er derfor, vi er her i dag, sagde Anders Östlund, CEO for Öresundskraft og i spidsen for en af de mest ambitiøse CCUS-satsninger i Sverige.

- Det vigtige er, at det ikke er nok, at vi gør det her i Danmark. Vi er et lille land, så vi er nødt til at sikre, at vi har gode internationale samarbejder, sagde Karina M. Søgaard, Partnership Director, INNO-CCUS.

Christian Orsing, bestyrelsesmedlem og talsmand for Green, Greater Copenhagen, og formand for kommunalbestyrelsen i Helsingborg, var tilfreds med dagen.

- I Helsingborg har vi behov for mere samarbejde, og det her er en meget spændende og vigtig konference, som samler nogle af regionens og verdens førende eksperter inden for områder, der er vigtige for CCUS-teknologien.