Hoppa till huvudinnehåll
soraya
Nyhet

CCUS-tekniken har potential att betydligt minska Greater Copenhagens CO2-utsläpp

mån, 12/04/2023 - 09:34


Bill Gates-bolaget Breakthrough Energy, EU-kommissionen, Nasdaq, Energimyndigheten och mer än 100 politiker, investerare, forskare och experter träffades i Helsingborg för att främja CCUS-samarbete och investeringar i Greater Copenhagen.

Det må ha varit en sällsynt regnig tisdag utanför, men inomhus var stämningen på topp, när Greater Copenhagen tillsammans med Helsingborgs stad och Öresundskraft AB slog upp portarna till den stora, internationella konferensen ”Unleashing the power of Carbon Capture and Storage/Utilization” i Helsingborg. 

-    Vi har för första gången samlat de kunnigaste personerna inom Carbon Capture från hela Greater Copenhagen liksom investerare från hela världen. Nu har vi skapat en plattform för internationella investeringar och det är fantastiskt, säger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.

Tema för konferensen var minskade utsläpp, insamling, lagring och omvandling av koldioxid, det som också kallas Carbon Caption and Storage,CCS, och Carbon Capture and Utilization, CCU. Den nya tekniken har potential att minska Greater Copenhagens koldioxidutsläpp och bidra till att uppfylla medlemmarnas klimatmål. På talarlistan stod flera tunga, internationella namn.

-    Jag är här för att få en bättre förståelse för samarbetet och vad som är på gång här i regionen, liksom för att bygga relationer med andra som är här. Det är genom sådana här samarbeten och relationer som vi hittar de projekt som vi vill stöda och hjälpa till att utveckla och förverkliga, sa Cody Evans, Climate Tech Investments, Breakthrough Energy Catalyst, som är ett företag startat av Bill Gates.

-    Vi behöver CCS och vi måste dela kunskaper och planer med varandra. Det är därför vi är här idag, sa Anders Östlund, vd, Öresundskraft, som står i spetsen för ett av de mest ambitiösa CCUS-initiativen i Sverige.

-    Det viktiga är, att det inte räcker med att vi gör detta i Danmark. Vi är ett litet land, så vi måste säkra oss om att ha goda, internationella samarbeten, sa Karina M. Søgaard, Partnership Director, INNO-CCUS.

Christian Orsing, styrelseledamot och talesperson för Green, Greater Copenhagen, liksom kommunstyrelseordförande i Helsingborg, var nöjd med dagen.

-    I Helsingborg tror vi på samarbeten och det här är en väldigt spännande och viktig konferens, som samlar några av, inte bara regionens, utan världens ledande experter inom områden som är viktiga för den gröna omställningen.