Gå til hovedindhold
folketinget
Nyhed

Fire punkter, der skal gøre livet lettere for pendlere

ons, 04/26/2023 - 10:19

Her er de! Fire foreslåede ændringer til Øresundsaftalen, der, hvis de gennemføres, vil gøre livet lettere for tusindvis af pendlere. Det var det budskab, som Greater Copenhagen bragte til Folketinget og Riksdagen.

-    Lad os komme i gang med at løse dette nu, siger Tue David Bak, Managing Director i Greater Copenhagen.

Det burde ikke være så svært, tænker man måske. I mange år, selv længe før Øresundsbron blev bygget, har folk pendlet mellem Sverige og Danmark. I dag er de omkring 18.500 mennesker.
Pendling på tværs af en landegrænse rejser naturligvis en række praktiske spørgsmål, f.eks. om skat. I 2003 blev der derfor indgået en Øresundsaftale mellem Sverige og Danmark. Den regulerer skatter og pensioner for folk, der bor på den ene side og har deres arbejdsgiver på den anden side af Öresund.

Øresundsaftalen er imidlertid forældet og har bestemt ikke fulgt med ændringerne på arbejdsmarkedet efter pandemien med mere hjemmearbejde osv. Det fører til dyre problemer for arbejdstagere og arbejdsgivere. Derfor har der nu i nogle år været en overenskomst mellem Sverige og Danmark om at revidere aftalen.

- Der er dog ikke sket noget, siden denne overenskomst blev indgået. Så nu mener vi, at det er på tide. Vi har samlet fire punkter med de vigtigste ændringer, der bør foretages. Der er flere, men vi starter med disse, siger Tue David Bak, Managing Director i Greater Copenhagen. 
I sidste uge tog han de fire punkter med til Skatteudvalget i Folketinget, og et par dage senere var det så tid til et besøg i Riksdagen.

- Alle fire punkter kan gennemføres med politisk vilje. Det kræver blot lidt samarbejde mellem den svenske og den danske regering, siger Tue David Bak.

Fire punkter til forandring

De fire forslag er:

1. Bedre vilkår for hjemmearbejde. Tremånedersreglen giver problemer, når man pludselig skal betale skat i det andet land for dage, man arbejder hjemmefra. Derfor bør den erstattes af en etårsregel.

2. Arbejdsgivere bør ikke straffes økonomisk, når ansatte arbejder hjemmefra (herunder regler om inbetaling af forskudsskat).

3. Retfærdig beskatning af pensioner. Sverige og Danmark bør gensidigt anerkende hinandens pensionsindbetalinger.

4. Private og offentligt ansatte bør være omfattet af samme skatteaftale.

Mindre komplicerede regler for lønmodtagere og arbejdsgivere vil også gøre det mere attraktivt at tage et job eller ansætte på tværs af grænsen. Øget integration i Greater Copenhagen, der med sine 4,5 mio. indbyggere er Nordens største arbejdsmarkedsregion, skaber udvikling og vækst for både Sverige og Danmark.

- De forældede regler skaber en masse unødvendige problemer. Tabet i form af tabte økonomiske gevinster er enormt. Lad os komme i gang med at løse dette nu, siger Tue David Bak.