Fyra punkter ska göra livet lättare för pendlare
Här är de! Fyra förslag till ändringar av Öresundsavtalet som, om de genomförs, kommer underlätta tusentals pendlares vardag. Det budskapet tog Greater Copenhagen med sig till Folketinget och Riksdagen.
- Låt oss komma igång med att lösa det här nu, säger Tue David Bak, Managing Director i Greater Copenhagen.
Det borde inte vara så svårt, kan man tycka. I många år, också långt innan Öresundsbron blev byggd, har människor arbetspendlat mellan Sverige och Danmark. Idag är de 18.500 personer.
Med pendlingen över en landgräns uppstår förstås en del praktiska frågor, kring t.ex skatt. 2003 slöts därför Öresundsavtalet mellan Sverige och Danmark. Det reglerar skatt och pension, för den som bor på ena sidan och har sin arbetsgivare på andra sidan Öresund.
Men Öresundsavtalet är föråldrat och har definitivt inte hängt med i förändringarna på arbetsmarknaden efter pandemin, med mer hemarbete etc. Det leder till kostsamma problem för arbetstagare och arbetsgivare. Därför finns sedan något år en överenskommelse mellan Sverige och Danmark, att Öresundsavtalet ska revideras.
- Fast sedan den överenskommelsen ingicks, har det inte hänt någonting. Så nu tycker vi att det är dags. Vi har satt ihop fyra punkter med de allra viktigaste ändringarna, som bör göras. Det finns fler, men vi börjar med dessa, säger Tue David Bak, Managing Director för Greater Copenhagen.
Förra veckan tog han de fyra punkterna med sig till Skatteudvalget i Folketinget, några dagar senare var det dags för ett besök i Riksdagen.
- Alla fyra punkterna kan genomföras med politisk vilja. Allt som krävs är lite samarbete mellan de svenska och danska regeringarna, säger Tue David Bak.
Fyra punkter för förändring
De fyra förslagen är:
1. Bättre förutsättningar för hemarbete. Tremånadersregeln ställer till det, när man plötsligt måste skatta i det andra landet för hemarbetsdagar. Så den borde ersättas av en ettårsregel.
2. Arbetsgivare ska inte straffas ekonomiskt när medarbetare arbetar hemifrån (gäller bl.a regler för inbetalning av preliminär skatt).
3. Rättvis beskattning av pensioner. Sverige och Danmark ska ömsesidigt erkänna varandras pensionsinbetalningar.
4. Privat och offentligt anställda ska omfattas av samma skatteavtal.
Om det blir mindre krångliga regler för arbetstagare och arbetsgivare, blir det också mer attraktivt att ta ett jobb eller att anställa på tvärs över gränsen. En ökad integration i Greater Copenhagen, som med sina 4,5 miljoner invånare är Nordens största arbetsmarknadsregion, skapar utveckling och tillväxt för både Sverige och Danmark.
- De föråldrade reglerna ställer till en massa problem, helt i onödan. Förlusten i uteblivna ekonomiska vinster är enorm. Låt oss komma igång med att lösa det här nu, säger Tue David Bak.