Gå til hovedindhold
Nyhed

Forslag om ID-kontrol indebærer en indskrænkning af demokratiet, skriver repræsentanter for Greater Copenhagen

man, 12/04/2023 - 11:24


Nej, den svenske regering skal ikke alene have lov til at bestemme, om der skal indføres ID-kontrol med transportøransvar. Det skriver repræsentanter for Greater Copenhagen og Molslinjen/Øresundslinjen i et debatindlæg i Dagens Industri i anledning af et nyt lovforslag.

I perioden januar 2016-maj 2017 havde Sverige ID-kontrol med transportøransvar ved grænserne. For grænse på Øresund betød det at tog, færge og busselskaber skulle kontrollere alle passager inden de gik ombord. 

-    For de tusindvis af mennesker, der rejste fra Danmark til Sverige hver dag, betød det ane-lange køer på station i CPH Airport, mistede togforbindelser og unødvendigt bøvl. Det var et tilbageskridt for integration og vækst i regionen. Denne situation skal vi aldrig tilbage til hvis det står til Greater Copenhagen!  siger Tue David Bak. Managing Director, Greater Copenhagen.

Beslutningen om at indføre ID-kontrol med transportøransvar træffes af den svenske Riksdag. Men sidste sommer præsenterede den svenske regering et lovforslag, der vill gøre det muligt for regeringen alene at træffe en sådan beslutning uden at gå gennem riksdagen. Forslaget blev sendt i høring. Blandt dem, der indsendte høringssvar, var Greater Copenhagen og Øresundslinjen, som begge afviste forslaget. I et debatindlæg i Dagens Industri blev holdningen gjort klar:

"Nej, en svensk regering skal ikke alene have lov til at beslutte at indføre ID-kontrol med transportøransvar. Sådanne store beslutninger bør træffes af den svenske riksdag, helst i samråd med de regionale politiske ledelser, som hver dag lever med konsekvenserne af den usikkerhed, der er omkring grænselukninger og kontrol. Den foreslåede lovændring er en alvorlig indskrænkning af demokratiet og kan få alvorlige konsekvenser for arbejdsmarkederne i grænseområder."

Debatindlægget er underskrevet af Carl Johan Sonesson (M), formand for Greater Copenhagen og Region Skåne, Henrik Fritzon (S), bestyrelsesmedlem i Greater Copenhagen og regionsrådsmedlem i Region Skåne, Anders Almgren (S), bestyrelsesmedlem i Greater Copenhagen og formand for kommunalbestyrelsen i Lunds kommune og Kristian Durhuus, adm. direktør for Molslinjen/Øresundslinjen.

ID-kontrol med transportøransvar skal ikke forveksles med den nuværende grænsekontrol, som udføres af det svenske politi.

Læs debatindlægget her (eller klik på billedet).