Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

Förslag om ID-kontroller innebär en inskränkning av demokratin, skriver företrädare för Greater Copenhagen

mån, 12/04/2023 - 11:02


Nej, Sveriges regering ska inte ensam få ta beslut om införande av ID-kontroller med transportöransvar. Det skriver företrädare för Greater Copenhagen och Öresundslinjen i en debattartikel i Dagens Industri med anledning av ett nytt lagförslag.

Under perioden januari 2016-maj 2017 hade Sverige ID-kontroller med transportöransvar vid sina gränser. För gränsen vid Öresund innebar det, att tåg, färjor och bussföretag skulle kontrollera alla passagerare innan de steg ombord.

-    För de tusentals människor, som reste från Danmark till Sverige varje dag, innebar det ändlösa köer på stationen på CPH Airport, inställda tåg och onödigt krångel. Det var ett bakslag för integrationen och tillväxten i regionen. Den situationen ska vi aldrig tillbaka till, om man frågar Greater Copenhagen! säger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.

Beslut om införande av ID-kontroller med transportöransvar tas av riksdagen. Men i somras presenterade den svenska regeringen ett lagförslag som går ut på, att regeringen ensamt ska kunna ta ett sådant beslut, utan att gå via riksdagen. Förslaget var på remiss. Bland dem som lämnade in yttrande fanns Greater Copenhagen och Öresundslinjen, som båda sa nej till förslaget. I en debattartikel i Dagens Industri görs hållningen klar:

”Nej, en svensk regering ska inte ensamt få ta beslut om införande av ID-kontroller med transportöransvar. Så stora beslut ska tas av riksdagen, optimalt i samråd med regionala politiska styren, som varje dag lever med konsekvenserna av osäkerheterna kring gränsstängningar och kontroller. Den föreslagna lagändringen innebär en allvarlig inskränkning av demokratin och kan få allvarliga konsekvenser för arbetsmarknader i gränsområden.”

Debattartikeln är undertecknad av Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Greater Copenhagen och Region Skåne, Henrik Fritzon (S), styrelseledamot i Greater Copenhagen och regionråd i Region Skåne, Anders Almgren (S), styrelseledamot i Greater Copenhagen och kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun och Kristian Durhuus, vd, Molslinjen/Öresundslinjen.
ID-kontroller med transportöransvar ska inte förväxlas med de nuvarande gränskontrollerna, som svensk polis genomför.

Läs debattartikeln här (eller klicka på bilden)