Gå til hovedindhold
kontroll
Nyhed

Greater Copenhagen siger nej til lov om ID-kontrol

tor, 10/12/2023 - 14:05


Passagerer i den kollektive trafik, togoperatører og virksomheder vil lide. Forsinkelser i togtrafikken og forlængede rejsetider vil få store økonomiske konsekvenser. I et høringssvar afviser Greater Copenhagen Sveriges nye lovforslag om ID-kontrol.

Den svenske regering har fremlagt et lovforslag om et midlertidigt forbud mod at transportere personer uden gyldige identitetspapirer til Sverige, dvs. det, der også kaldes ID-kontrol med transportøransvar (og ikke er det samme som den nuværende grænsekontrol til Sverige).

Forslaget er i øjeblikket i høring, og indtil søndag kan alle indsende høringssvar til loven. Det har Greater Copenhagen nu gjort, og i høringssvaret skriver bestyrelsesformand Carl Johan Sonesson og Managing Director Tue David Bak, at Greater Copenhagen er imod forslaget.

Begrundelsen er, at loven vil påvirke passagerer i den offentlige transport, togoperatører, erhvervslivet og samfundet som helhed. De økonomiske konsekvenser vil være store og de sociale skader betydelige. Forsinkelser i togtrafikken vil skabe store problemer. Den øgede pendlingstid mellem Danmark og Sverige vil begrænse mange unge svenskeres muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet. Pendlingstiden påvirker også ansatte i servicefag med krav om faste arbejdstider og lav fleksibilitet i arbejdet.

Derudover understreger Greater Copenhagen i sin udtalelse, at EU-domstolen i 2018 fandt lignende kontroller af buspassagerer ulovlige, og det er ikke muligt at lave nogen anden fortolkning, end at det samme ville gælde for togtrafikken.

Læs Greater Copenhagens høringssvar her

Læs mere om forslaget, og hvordan du indsender en udtalelse, på den svenske regerings hjemmeside