Gå til hovedindhold
kontroll
Nyhed

"Vi har ikke sejret endnu"

tir, 12/12/2023 - 13:44

Det svenske Lagråd afviser den svenske regerings lovforslag om ID-kontrol med transportøransvar. Men Greater Copenhagen ser stadig en reel risiko for, at lovforslaget alligevel bliver vedtaget af Riksdagen. Sker det, vil det medføre samme togkaos ved Københavns Lufthavn, som vi kender fra flygtningekrisen i 2016-2017. Dette vil være til gene for de mere end 30.000 dagligt togrejsende over Øresund.

"Vi er glade for afgørelsen, men vi har ikke sejret endnu", siger Carl-Johan Sonesson, formand for Greater Copenhagen.

Sidste sommer fremlagde den svenske regering et lovforslag, der skulle gøre det lettere at indføre ID-kontrol med transportøransvar ved Sveriges grænse. Ifølge forslaget skulle retten til at beslutte dette, overføres fra Riksdagen til regeringen.

Greater Copenhagen har klart afvist forslaget. ID-kontrol med transportøransvar ved grænsen betyder, at transportørerne skal kontrollere alle passagerer, før de går ombord på tog, busser og færger. Senest Sverige havde ID-kontrol med transportøransvar i 2016-2017, fik det store konsekvenser for pendlere, privatrejsende, arbejdsgivere og virksomheder i regionen. Trængsel og lange køer skabte kaos ikke mindst på togperronen i Københavns Lufthavn. Antallet af togafgange blev halveret, rejsende skulle ud af togene for at få kontrolleret ID, og togene blev overfyldte, hvilket førte til længere rejsetider - i nogle tilfælde op til en time.

Derfor bør beslutninger om ID-kontrol med transportøransvar også fremover træffes af Riksdagen helst i samråd med de lokale myndigheder, der lever med konsekvenserne. Regeringens forslag betyder en indskrænkning af demokratiet, som Greater Copenhagen skrev i et debatindlæg i Dagens Industri 20. november 2023.

Det svenske Lagrådet har nu afgivet sin udtalelse om forslaget, og rådet fraråder indførelsen af loven. Lagrådet skriver blandt andet, at forordningen, der kan give transportørerne skyhøje bøder, "hverken er proportionel eller retsikker", og at der er uklarheder i lovforslaget, herunder dets forhold til EU-retten.

"Lagrådet vurdering er, at forslaget ikke lever op til gældende svensk lovgivning. Jeg deler denne vurdering og er derfor glad for Lagrådet udmelding," siger Carl-Johan Sonesson.

I Greater Copenhagen er bekymringen, at den svenske regering til trods for Lågrådets vurdering alligevel stemmer forlaget igennem i Riksdagen.

"ID-kontrol med transportøransvar vil være en katastrofe for regionen. Vi er glade for rådets vurdering, men vi tager ikke glæderne på forskud," siger Carl-Johan Sonesson.

*Lagrådet er en svensk myndighed, der har til opgave at granske vigtige lovforslag, før de behandles af Riksdagen.

Læs Lagrådets udtalelse

Se Lagrådets hjemmeside

Læs debatindlæg i Dagens Industri 20. November 2023.