Hoppa till huvudinnehåll
kontroll
Nyhet

”Vi räknar inte hem segern ännu”

tis, 12/12/2023 - 13:41

Att Lagrådet gör tummen ner är en positiv nyhet, men det finns fortfarande risk att den svenska regeringens lagförslag om ID-kontroller med transportöransvar genomförs.

”Vi är glada för beskedet, men räknar inte hem segern ännu”, säger Carl-Johan Sonesson, ordförande i Greater Copenhagen.

Det var i somras som Sveriges regering presenterade ett lagförslag, som skulle göra det lättare att införa ID-kontroller med transportöransvar vid Sveriges gräns. Beslutsrätten om ett sådant införande skulle enligt förslaget flyttas från riksdagen till regeringen.

Greater Copenhagen sa i ett yttrande tydligt nej till förslaget. ID-kontroller med transportöransvar vid gränsen innebär att transportörerna måste kontrollera alla passagerare innan de går ombord på tåg, bussar och färjor. När Sverige hade kontroller 2016-2017 fick det enorma följder för pendlare, privatresenärer, arbetsgivare och företag i regionen. Därför ska beslut om ID-kontroller med transportöransvar även framöver tas av riksdagen, helst i samråd med de lokala styren som lever med konsekvenserna. Regeringens förslag innebär en inskränkning av demokratin, menade Greater Copenhagen bland annat i en debattartikel i Dagens Industri.

Nu har Lagrådet kommit med sitt yttrande om förslaget och rådet avstyrker från införandet av lagen. Bland annat skriver Lagrådet att regleringen som skulle kunna ge transportörerna skyhöga böter framstår ”vare sig som proportionerlig eller rättssäker” och att det råder oklarheter i lagförslaget, bland annat kring dess förhållande till t.ex EU-rätten.

”Lagrådet visar att lagförslaget inte håller juridiskt. Det är ett positivt besked”, säger Carl-Johan Sonesson, ordförande i Greater Copenhagen.

Men lagförslaget kan fortfarande genomföras, även om Lagrådets beslut är ett steg i rätt riktning. Greater Copenhagen tar inte ut glädjen i förskott.

”ID-kontroller med transportöransvar vore en katastrof för regionen. Vi är glada för Lagrådets besked, men vi räknar inte hem segern ännu”, säger Carl-Johan Sonesson.

Läs Lagrådets beslut

Lagrådets hemsida

Debattartikel i Dagens Industri 20 november 2023