Hoppa till huvudinnehåll
kontroller
Nyhet

”Följ Danmark – slopa gränskontrollerna”

ons, 04/26/2023 - 10:46

Sverige bör göra som Danmark och slopa gränskontrollerna. Andra polisinsatser är mer effektiva för att komma åt de kriminella, skriver företrädare för Greater Copenhagen på Svenska Dagbladets debattsida. Fler debattörer har de senaste dagarna argumenterat mot kontrollerna.

Förra fredagen kom beskedet, att Danmark slopar gränskontrollerna mot Sverige och lägger om gränskontrollerna mot Tyskland. Istället övergår man till stärkta polisinsatser i närområden, inre utlänningskontroll och smarta kontroller (t.ex nummerskyltsigenkänning etc).

Greater Copenhagen har tidigare, i likhet med svensk gränspolis, framhävt att just de ändringar som Danmark nu gör, är vad Sverige också borde göra. Det skulle stärka säkerheten och vara mer effektivt mot den gränsöverskridande kriminaliteten än vad de nuvarande kontrollerna är.

Samma dag som det danska beskedet kom, gick Greater Copenhagen ut med uppmaningen, att Sverige borde göra som Danmark. Tue David Bak, Managing Director vid Greater Copenhagen, deltog bland annat i danska TV2 News, där han förklarade, varför det var viktigt också för Sverige, att Danmark nu övergår till de insatser, som av Rigspolitiet liksom svensk gränspolis anses vara effektivare.

I söndags skrev Carl Johan Sonesson (M), ordförande i Greater Copenhagen och Region Skåne, Torkild Strandberg (L),  Greater Copenhagen och ordförande i kommunstyrelsen i Landskrona, Christian Orsing (M), Greater Copenhagen och kommunstyrelsen ordförande i Helsingborg, liksom Tue David Bak en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet, med budskapet till den svenska regeringen: ”Följ Danmark – slopa gränskontrollerna.”

”Gränskontrollerna hämmar tillväxt och utveckling, som skulle innebära stora ekonomiska vinster för Sverige och Danmark. Vi värnar om säkerheten och kampen mot gränsöverskridande brottslighet. Men gränskontrollerna gör ingen nytta”, skrev de bland annat. 

Efter det kom kommentarer från flera håll. I Aftonbladet framhävde journalisten Oisín Cantwell i en krönika att kontrollerna är olagliga.

”Det som utmanas är en av de viktigaste och mest grundläggande friheterna som EU-samarbetet har resulterat i”, påpekade han, samtidigt som han framhävde att kontrollerna är kostsamma och ineffektiva. 

”Ansedda Bertelsmann institut har räknat på kostnaderna för Sverige om begränsningar av varor och tjänster skulle pågå i tio år: 50 miljarder euro. Dessutom måste polisen avsätta resurser som hade kunnat användas till vettigare ändamål till kontrollerna. Och apropå polisen, ett vanligt förekommande argument bland dem som försvarar den pågående dumheten är att kontrollerna avslöjar brott. Det förtjänar att påpekas att det mellan åren 2016 och 2022 lagfördes ungefär 43 000 vapenbrott och att det under denna period gjordes 17 beslag av pistoler och gevär och allt vad det nu är i region syd.”

Läs mer:

Justitieministeriets pressmeddelande

”Följ Danmark – slopa gränskontrollerna” Debattartikel i Svenska Dagbladet

”Imponerande politisk kreativitet bakom olagliga gränskontroller”, Oisín Cantwell, krönika i Aftonbladet