Hoppa till huvudinnehåll
JJC
Nyhet

Fyra frågor till Jan Juul Christensen, ny Managing Director för Greater Copenhagen!

ons, 08/07/2024 - 14:39

Välkommen, Jan Juul Christensen, som började sitt nya jobb som Managing Director för Greater Copenhagen den 1 augusti. Jan Juul Christensen kommer närmast från egen verksamhet, där han har arbetat med strategisk rådgivning och politisk påverkan. Innan dess var han Senior Vice President Communication & Corporate Responsibility (CCR) på Köpenhamns flygplats. Han har också en bakgrund inom politiken, som medlem av huvudstyrelsen för de danska socialdemokraterna.

1.    Varför ville du bli Managing Director för Greater Copenhagen?

En stark drivkraft för mig att söka jobbet har varit att det nu och i framtiden är innovativa regioner som driver agendan när det gäller tillväxt och utveckling, det visar alla globala analyser. Och här har Greater Copenhagen en stark position att inta. Som jag ser det finns det i Greater Copenhagen en grogrund för hållbar tillväxt. Det skapar vi bland annat genom den gemensamma arbetsmarknaden, som kommer att få stor betydelse i framtiden. Vi ska också ha en välfungerande infrastruktur, som gör det enkelt att pendla och resa runt i regionen. En annan styrka i Greater Copenhagen är de svenska och danska välfärdssamhällena, som åstadkommer mycket inom hållbarhet och forskning. Och med min bakgrund - senast från Köpenhamns flygplats, där jag arbetade med hur flygplatsen kan spela en positiv roll i samhället - både i Danmark och i södra Sverige, när det gäller jobbskapande och grön omställning, så tror jag att jag har en bra utgångspunkt för att använda dessa och tidigare erfarenheter i min roll som Managing Director.

2.    Vad är det första du behöver ta itu med och vad är viktigast på längre sikt?

Det första jag tar tag i är att tillsammans med sekretariatet se till att OECD Local Development Forum 2024-konferensen "Building Bridges, Shaping Tomorrow", som äger rum i slutet av september, där Greater Copenhagen står värd och där vi under två dagar kommer att samla närmare 400 deltagare för att diskutera regional utveckling ur olika perspektiv, avlöper smidigt. Det är första gången som denna konferens hålls i två länder samtidigt. Det blir en stor händelse och visar på det unika i Greater Copenhagen-samarbetet. På längre sikt är det viktigt att vi gör både den svenska och den danska regeringen ännu mer medvetna om de hinder och möjligheter som finns för att skapa en ännu mer sammanhållen region som säkerställer tillväxt och utveckling.

3.    Vad är din vision för den dansk-svenska regionen Greater Copenhagen?

Min vision är att Greater Copenhagen ska bli det internationella navet där företag, investerare, entreprenörer, forskare och talanger i samarbete med de fyra regionerna och 85 kommunerna skapar utveckling och tillväxt, stärker vårt välfärdssamhälle och bidrar till att forma en hållbar framtid för oss och kommande generationer. Vi ska bli ännu mer internationellt konkurrenskraftiga, så att ännu fler får upp ögonen för styrkorna och innovationskraften i Nordens starkaste metropolregion.

4.    Vad har du för tidigare erfarenheter av Sverige?

Jag har tidigare arbetat på ett svenskt konsultföretag, där vi löste uppdrag åt flera av Sveriges största företag, och när jag var partisekreterare för socialdemokraterna i Danmark hade jag ett nära samarbete med min dåvarande svenska kollega. Och som sagt, Köpenhamns flygplats är hela södra Sveriges internationella flygplats, eftersom 40 procent av svenskarna har den som sin närmaste internationella flygplats. I det sammanhanget har jag samarbetat med svenska regioner, kommuner och näringslivsorganisationer. Så jag skulle säga att jag känner att jag har en god inblick i det svenska samhället och förstår svenska mycket bra.