Hoppa till huvudinnehåll
novo nordisk
Nyhet

”Greater Copenhagen bygger konkreta initiativ som ger regionen tyngd inom Life Science”

tis, 03/28/2023 - 11:09

Mikael Pennanen, Novo Nordisk.

Inom Erhvervsfyrtårnet skapas samarbeten, som ska hitta framtidens health tech-lösningar.

Life Science genomgår en enorm utvecklings-boom och är en av Danmarks stora tillväxtmaskiner. Dess andel av dansk export har växt till över 20 procent på bara några år och uppgår nu till 175 miljarder DKK per år. Life Science är en hörnsten i näringslivet i Greater Copenhagen-regionen och ett av Greater Copenhagens fokusområden, i arbetet att skapa tillväxt, innovation och utveckling.

Erhvervsfyrtårn Life Science (med särskilt fokus på health tech) är ett projekt som lanserades 2022 på initiativ av Erhvervs- og Vækstministeriet i samarbete med Novo Nordisk och Pension Danmark, med målet att göra Danmark till en internationell föregångare för innovativa health tech-lösningar. Greater Copenhagen är involverad genom att Greater Copenhagens styrelseledamöter Sophie Hæstorp Andersen, Lars Gaardhøj, Steen Christiansen och verkställande direktör Tue David Bak sitter i styrelsen för huvudkonsortiet.

-    Många talar om Life Science som en regional styrkeposition. Det vi gör i Greater Copenhagen är att bygga upp konkreta initiativ, som ger regionen tyngd i sammanhanget och skapar tillväxt. Detta är bakgrunden till vårt engagemang i Erhvervsfyrtårnet, säger Tue David Bak.

Ett sådant initiativ var ett dialogmöte i Malmö för människor som arbetar inom hälso- och sjukvården, som Greater Copenhagen arrangerade. Här var flera av de företag som ingår i Erhvervsfyrtårnet på plats för att berätta om sitt arbete.

Mikael Pennanen och Bo Wesley från Novo Nordisk presenterade projektet Cities Changing Diabetes, där över 45 städer runtom i världen ingår. 

Deltagarna fick dessutom höra om digital teknik, som inte enbart är framtidens lösningar, utan i hög grad hjälper människor redan idag.

Ditte Hjorth Laursen, Liva Healthcare, presenterade Livas plattform för hälsocoacher och patienter.

Khora Virtual Reality arbetar med VR och AR-lösningar i vården och projektledare Maria Høeberg Madsen kunde berätta om teknik som hjälper allt från människor med cerebral pares till spruträdda barn.

-    Eventet i Malmö är ett mycket lyckat exempel på hur vi använder Greater Copenhagen-nätverket och dess medlemmar för att sprida detta fantastiska projekt, som Erhvervsfyrtårnet är, till hela regionen, säger Tue David Bak.

Men i Erhvervsfyrtårnet ingår fler företag, som på olika sätt angriper moderna hälsoproblem. 

E-hood heter ett projekt, som Sincera utvecklat. E-hood hjälper kommuner att förebygga ojämlikheter inom hälsa genom att hjälpa unga att leva sundare. Med utgångspunkt i e-sport, lär sig ungdomar att hantera vardagens utmaningar genom kommunikation, lagarbete och fysisk träning.

Emento har utvecklat en app som används i ett projekt i Region Hovedstaden för att förebygga ohälsosam viktökning under graviditeten. Projektet erbjuder gravida kvinnor med ett BMI på 27 eller mer ett digitalt program med riktad text- och videoinformation och virtuell träning två gånger i veckan.
 

Maria Høeberg Madsen, Khora Virtual Reality.

Ditte Hjorth Laursen, Liva Healthcare.

Tenna Korsbæk Andreasen, projektledare, Greater Copenhagen.

Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.