Hoppa till huvudinnehåll
greater copenhagen task force lägre
Nyhet

”Vi känner till utmaningarna men också potentialen”

tors, 02/02/2023 - 10:00

Arbetet med ett nytt skatteavtal ska fortsätta och Greater Copenhagen Task Force ska framöver mötas var sjätte månad. Det var några av slutsatserna från tisdagskvällens möte i Greater Copenhagen Task Force.

Det var för att få fart på integration och tillväxt i regionen efter pandemin, som Greater Copenhagen Task Force bildades 2021, av den svenska och danska regeringen, Greater Copenhagen, Dansk Industri, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Øresundsbro Konsortiet. När det nu var dags för det tredje mötet, var det första gången som de nya svenska och danska Nordenministrarna Jessika Roswall (M) och Louise Schack Elholm (V) deltog. 

Ministrarna sa bland annat, att arbetet med ett nytt Öresundsavtal ska fortsätta under 2023 och att båda regeringarna har en tydlig ambition att stärka arbetsmarknadsintegrationen. De nordiska statsministrarna har beslutat om en Vision 2030, med syftet att Norden ska vara det mest integrerade området i världen 2030, och det inkluderar förstås Greater Copenhagen-regionen.

-    Det var ett nyttigt möte i dag. Jag tror, att både min svenska kollega Jessika Roswall och jag har fått en bättre överblick över de utmaningar som existerar. Greater Copenhagen har presenterat flera förslag, som jag tar med mig tillbaka till den danska regeringen. Jag ser en enorm potential i regionen, så jag är glad att jag, Jessika Roswall och Greater Copenhagen är överens om att sätta fart på regionen, sa Louise Schack Elholm.

-    Ett viktigt möte. Vi känner till utmaningarna, men också vilken enorm potential som finns i Greater Copenhagen-regionen. Jag var glad att träffa Louise Schack Elholm och upplever en stor samarbetsvilja mellan våra respektive regeringar, sa Jessika Roswall.

-    Jag är glad att de nyvalda ministrarna kommer hit så omedelbart efter sitt tillträde. Det betyder väldigt mycket. Det finns en stor win-win för båda länderna att lösa de problem vi brottas med. Vi har idag 16 000 pendlare över Öresund, vi skulle kunna ha 30-40 000, med enorma ekonomiska vinster för båda länderna som följd, sa Carl Johan Sonesson, ordförande i Greater Copenhagen.

Översta bilden, från vänster: Per Tryding, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren; Kristina Miskowiak Beckvard, Danmarks ambassadör till Sverige; Eva Egesborg Hansen, ambassadör för nordiskt samarbete, Udenrigsministeriet; Charlotte Wrangberg, Sveriges ambassadör till Danmark; Carl Johan Sonesson, ordförande i Greater Copenhagen och Region Skåne; Jessika Roswall, Sveriges nordenminister; Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen; Louise Schack Elholm, Danmarks nordenminister; Peter Lanng Nielsen, ordförande DI Hovedstaden; Sophie Hæstorp Andersen, överborgmästare i Köpenhamn samt styrelseledamot i Greater Copenhagen; Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelseordförande i Malmö samt styrelseledamot i Greater Copenhagen; Linus Eriksson, vd Øresundsbron samt Henriette Søltoft, vice direktör, Dansk Industri.