Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

Sophie Hæstorp Andersen blir ny ordförande i Greater Copenhagen

tors, 02/10/2022 - 14:50
PRESSMEDDELANDE - 10 FEBRUARI - 2022 kl.14:24

Det blir fokus på omstart av den gemensamma arbetsmarknaden och stärkt mobilitet när Köpenhamns Kommun 2022 tar över ordförandeskapet i Greater Copenhagen. Överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen tillträder i dag som ny ordförande för samarbetet över Öresund.

I Greater Copenhagen-metropolregionen går ekonomin återigen åt rätt håll efter att under mer än två år ha präglats av stängda gränser och Corona.

Enligt Sophie Hæstorp Andersen, nytillträdd ordföranden i Greater Copenhagen-samarbetet, ska det sättas ännu mer tryck i denna utveckling genom att t.ex. stärka den sammanhängande arbetsmarknad på tvärs av regionen

Omstart blir rubriken för mitt ordförandeskap. Omstart av vår metropolregion och våra företag – där många just nu skriker efter arbetskraft, och inte minst omstarten av den gemensamma arbetsmarknaden. Vi har en historisk möjlighet att få dem som varit längst från arbetsmarknaden i arbete igen samt att attrahera talang till vår region, och på så sätt hjälpa företag att rekrytera den arbetskraft som krävs för att främja hållbar tillväxt i Greater Copenhagen regionen,” säger Sophie Hæstorp Andersen, överborgmästare i Köpenhamns Kommun och ny ordförande för Greater Copenhagen och fortsätter:

"Som kommuner och regioner ska vi öka efterfrågan på gröna lösningar. Och vi skagöra det enkelt att stärka infrastrukturen över Öresund. Detta är avgörande omfler svenskar ska åka över bron och söka jobb i huvudstadsområdet och viceversa"

Sophie Hæstorp Andersen tar över posten efter Region Skånes ordförande Carl Johan Sonesson.

”2021 har varit ett framgångsrikt år för Greater Copenhagen trots alla bakslag i samband med Coronapandemin. Vi har stärkt vår ställning som företrädare för metropolregionen och nu är det särskilt viktigt att arbeta för att öppna upp den gemensamma arbetsmarknaden, ett arbete som påbörjats under året bland annat med den första gemensamma jobbmässa. Det är med förtroende jag nu har lämnat över till Sophie Hæstorp Andersen som ordförande,” säger Carl Johan Sonesson, ordförande i Region Skåne och avgående ordförande för Greater Copenhagen.

Sophie Hæstorp Andersen vill under kommande år bygga vidare på succén med gemensamma jobbmässor där man matchar arbetssökande svenskar med danska arbetsplatser som saknar händer. Den första jobbmässan genomfördes i Malmö i höstas och resulterade i 48 anställningar och över 300 ansökningar. Under 2022 planeras fyra nya jobbmässor.

Utöver detta vill den nya ordföranden även arbeta för att förbättra infrastrukturen i regionen och för att stärka Greater Copenhagens internationella tillgänglighet.

Det ska bl.a. ske genom mer samarbete på tvärs över gränsen omkring regionens infrastrukturplanering. Men även genom att stötta upp omkring utvecklingsplanen för Köpenhamns flygplats och genom återöppningen av förlorade rutter samt öppning av nya.

Fakta:

För ytterligare information och kommentarer

Sophie Hæstorp Andersen (S) överborgmästare i Köpenhamns Kommun och ny ordförande i Greater Copenhagen via pressekreterare Nikolai Evereth, mejl p33u@kk.dk och tlf. +45 4044 7446.

Carl Johan Sonesson (M) ordförande i Region Skåne och avgående ordförande för Greater Copenhagen, via Senior advisor (M). Mejl: peter.j.olsson@skane.se och tlf. +46 (0) 70-4487170

Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen. Mejl: tdb@greatercph.com og tlf. +45 2330 2535

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier