Hoppa till huvudinnehåll
Image

STOCKHOLM CALLING

fre, 10/29/2021 - 14:23
Corona pandemin är förbi oss. Den internationella ekonomin är i full gång igen och verksamheter från Måløv till Malmö skriker efter arbetskraft.

stockholm calling_resized-1

Tillgången till arbetskraft är en del av Greater Copenhagens DNA och en av grundförutsättningarna till vårt tillväxtsamarbete. Utan duktiga händer och kloka huvuden, ingen tillväxt i Greater Copenhagen. Så simpelt var budskapet som Greater Copenhagens Managing Director, Tue David Bak, tog med sig till Stockholm den 27–28 oktober.

För att Greater Copenhagen ska kunna konkurrera med metropolområden som Berlin, Boston och Beijing är det helt avgörande för vår region att vi har duktiga människor som lätt kan ta sig till de lediga arbetsplatserna.

Tyvärr är det fortsatt en utmaning: Öresundspendlarna brottas med besvärliga skatteförhållande i de efterlämnade spåren av Corona pandemin. Information gällande näringslivets framtida arbetskraftsbehov är oklart. Matchningar på arbetsmarknaden sker ofta lokalt och hotet om en återkommande gränsstängning får många att tvivla på framtiden för den integrerande dansk-svenska arbetsmarknaden.  

Dessa utmaningar och den dansk-svenska arbetsmarknadstillväxtpotentialen på nära 3 miljarder DKK var Greater Copenhagens primära budskap på seminariet med Riksdagens arbetsmarknadsutskott i Stockholm, i dialog med statssekreteraren för arbetsmarknaden Roger Mörtvik, med Norden ministern Anna Hallbergs rådgivare, Svensk Näringsliv och med Riksdagsmedlemmarna valda i Skåne, och Halland.

Seminariet i Stockholm och den konkreta dialogen gällande arbetsmarknaden i Greater Copenhagen är ett sätt att utrycka den utmaning som bara kan lösas genom ett starkt samarbete med Riksdagen och den svenska regeringen.

Med mötena – och det positiva mottagandet i både Riksdagen och på regeringskontoret – tog vi i Greater Copenhagen ett viktigt kliv framåt i detta arbete.

Fakta:

Greater Copenhagens bestyrelse vedtog i 2020 et Arbejdsmarkedscharter, der sætter ni konkrete mål, som samlet vil sikre, at arbejdsmarkedet i Greater Copenhagen er rustet til at sikre fremtidens vækst. Læs Arbejdsmarkedetschartret i fuld længde her.