Hoppa till huvudinnehåll
Image

Ett nytt stort dansk-svenskt samarbete ska lösa framtidens energiutmaning

tis, 03/02/2021 - 13:27
Stora danska och svenska företag, offentliga partners, universitetsvärlden och nätverks- och innovationsorganisationer går ihop för att lösa en av den gröna omställningens stora utmaningar: att använda den förnybara energin från sol och vind på ett intelligent och flexibelt sätt och därmed minska ländernas totala co2 utsläpp.

Initiativet kalls ”Innovations-Hub för intelligenta och flexibla energilösningar i Greater Copenhagen” och består av 12 starka partners.

”Vi har redan på Greater Copenhagen en unik dansk-svensk position inom intelligenta energilösningar. Men vi måste kämpa för att ligga i framkant när det gäller intelligent användning av förnybar energi, Detta initiativ kommer att främja samarbete mellan företag, entreprenörer, offentliga institutioner, nätverksorganisationer samt energileverantörer”, säger Heino Knudsen, regionrådsordförande för Region Själland och talesperson för Greater Copenhagen Green.

heino-knudsen-amd-windmills-photo-gert-ellegaard

Foto: Gert Ellegaard

De 12 partnerna bakom initiativet:

Innovationshud ska kunna säkra en lokal och global framgång

Innovationshubben är det första initivativet hos Greater Copenhagen Green som ska säkra den dansk-svenska regionen en värdsledande roll i grön omställlning och hållbar tillväxt. Den nya innovationshubben ger möjlighet till att utveckla, testa och demonstrera nya intelligenta energilösningar över hela sundet.

”Vi har många världskända demonstrationer av innovativa lösningar i våra living labs. Samtidigt har vi stora möjligheter att utveckla framtidens s,arta och hållbara energilösningar för användning både lokalt och globalt. Det kan vi göra fenom att dra nytta av varandras expertis och tekniska kompentens i ett tvärgående dansk-svenskt samarbete i Greater Copenhagen”, säger Peter Danielsson kommunstyrelseordförande för Helsingborg och talesperson för Greater Copenhagen Green.  

Plan för forskning

Tillsammans med partner i Danmark och Sverige kommer DTU:s initiativtagare att utveckla samarbetet kring innovationshubben och skapa det nödvändiga ramverket.

"DTU ligger i framkant när det gäller forskning om förnybar energi och digitalisering, och vi är redan involverade i många av de danska living labs. Vi är glada över att kunna sätta hela Greater Copenhagen på världskartan som ledande inom smarta energilösningar genom den nya innovationshubben", säger Marianne Thellersen, gruppdirektör på DTU.

Den nya innovationshhubben kommer att arbeta i hela innovationskedjan för att hitta nya lösningar inom energi och digitalisering. Det omfattar ocks förväntningar på att arbeta i en tstzon med utvalda undantag från den nuvarande regleringen på området, så att nya affärsmodeller och möjligheter till global export kan utvecklas.

roedby-fjord-windmills-photo-ingrid-riis

Foto: Ingrid Riis

Fakta: Innovationshubben vill skapa en skillnad inom följande områden.

Läs "Memorandum of Understanding bag 'Innovations-Hub for Intelligente og Fleksible Energiløsninger i Greater Copenhagen'".

Fakta: Greater Copenhagen Green

Greater Copenhagen är ett politiskt samarbete mellan Region Sjælland, Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Halland och de 85 kommunerna i Greater Copenhagen. Greater Copenhagen har utformat en politisk charter – Greater Copenhagen Green – som fastställt ett ambitiöst samarbete inom grön omställning och hållbar tillväxt.

Kontakta
Christoffer Greisen, Chefkonsulent DTU och nätverksledare, EnergyLab Nordhavn, mail: cgre@elektro.dtu.dk; telefon: 41390347
Christian Hørdum Andersen, Senior Advisor, Greater Copenhagen, mail: chh@greatercph.com, telefon: 28222550