Hoppa till huvudinnehåll
sofi
Nyhet

Storstadsanalys visar Greater Copenhagens styrkor och svagheter

tis, 03/28/2023 - 10:38

Greater Copenhagen attraherar mindre venture capital, men mer investeringar i forskning och utbildning än andra jämförbara storstadsregioner. Det framgår av Greater Copenhagens storstadsanalys, som förra veckan lockade många åhörare till ett morgonmöte.

När Greater Copenhagen bjöd in till ett frukostmöte för att presentera sin senaste analys, "Förutsättningar för Greater Copenhagens framtida tillväxt - en jämförelse med andra storstadsregioner", var intresset större än man vågat hoppas på. Eventet fick bokas om till en större lokal, för att alla skulle få plats. 

Drygt 40 personer kom för att höra om analysen, som jämför Greater Copenhagen med storstadsregioner som Stor-Stockholm, Berlin, Helsinki, Boston och Tel Aviv. Den visar bland annat, att det investeras mer i forskning och utbildning i Greater Copenhagen, men att Greater Copenhagen attraherar mindre riskkapital (vc) än andra.

Ole Bruun Jensen, Denmark`s Export and Investment Fund, var en talarna. Han berättade, att det trots avmattning har investerats mer i danska företag under 2022 än under åren fram till 2021. 

-    Den stora succén är investeringar i grön omställning, menade han.
Helen Pettersson, Almi Invest, berättade om de styrkor regionen har som kommer hjälpa till att attrahera mer venture capital:

-    När vi lockar hit internationella venture capital-investerare, så kan vi erbjuda dem ett smörgåsbord av svenska och danska företag. Det är en stor styrka i Greater Copenhagen.
Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen, var nöjd med eventet och det stora deltagarintresset.

-    Vi ska bygga en region med de bästa förutsättningarna för att investera i. Analysen ger oss unik kunskap om vilka styrkorna är och vad som kan bli bättre. Det gläder mig att så många, liksom vi, tycker att detta är intressant och har kommit hit idag för att höra vad vi kommit fram till. 

Läs analysen "Förutsättningar för Greater Copenhagens framtida tillväxt - en jämförelse med andra storstadsregioner"

Ole Bruun Jensen, Denmark`s Export and Investment Fund.

Helen Pettersson, Almi Invest.

Fr.v: Ole Bruun Jensen, Denmark's Export and Investment Fund, Flemming Dengsø Nielsen, Manager Analysis & Data, Greater Copenhagen, Helen Pettersson, Almi Invest, samt Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.