Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet

Greater Copenhagen: Stängda gränser och PCR-test är inte lösningen

ons, 12/22/2021 - 14:42
På dagens presskonferens meddelade de danska hälsomyndigheterna att de föreslår krav på negativt test för inresande till Danmark när de ankommer till landet. Greater Copenhagen uppmanar hälsomyndigheterna att säkra att restriktionerna inte leder till en de facto stängning av Danmarks gränser och därmed ännu en käpp i hjulet för det på förhand pressande samarbetet över Öresund.

”Svenska gränspendlare har en avgörande betydelse både för den danska och svenska ekonomin. Vi uppmanar därför myndigheterna att tänka på gränspendlare och det viktiga samarbetet över Öresund när de beslutar om ytterligare Coronarestriktioner. För oss i Greater Copenhagen är coronapass eller snabbtest den rätta lösningen. Krav om PCR-test kommer vara detsamma som att stänga gränsen då det i det dagliga i princip blir omöjligt att arbetspendla i gränslandet. Det kommer betyda att vår flygplats inte fungerar som utrikes- och inrikesflygplats för hela Sydsverige, vilket är fallet idag”, säger Carl Johan Sonesson, ordförande i Greater Copenhagen och regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

”Vi erkänner nödvändigheten av att hälsomyndigheterna inför restriktioner för att begränsa smittan i samhället men att stänga gränserna är inte lösningen. Det har vi sagt i snart två år och vi fruktar att dagens budskap från de danska hälsomyndigheterna leder till en reel stängning av de danska gränserna. Alternativt att de leder till så stränga kontroll-och testkrav att det återigen är arbetspendlarna och det dansk-svenska samarbetet som får betala priset”, säger Tue David Bak, Managing Director, Greater Copenhagen.

Nyhed-3.jan